Skip to main content
b015-200px
b014-200px

Inspiratie rouw en verlies

Regelmatig lees, zie en hoor ik over interessante onderwerpen op het gebied van rouw en verlies. Hier wil ik graag de items delen die het meeste voor mij betekenen. Het is een mengelmoes van podcasts, boeken, documentaires, tentoonstellingen, en events. Voor ieder wat wils. Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Wat rouw je me nou ?! Jongerenavond Stadsklooster Utrecht

flyer jongenavond wat rouw je me nou small
Stadsklooster Utrecht organiseert samen met de podcast makers van Wat rouw je me nou?! een avond voor jongeren en jongvolwassenen. De avond staat in het teken van ontmoeting en het delen van ervaringen. We maken de dood en het verlies bespreekbaar. Er zijn workshops, een Q&A en muziek, eten en drinken.

Wanneer : Dinsdag 1 november 2022

Waar : Stadsklooster Utrecht (Kanaalstraat 198)

Tijd : 18.00 - 22.00

Aanmelden : via Stadsklooster

Podcast Wat rouw je me nou ?!

wat rouw je me nou podcastIn september dit jaar deelden Roxy en Dominique, 2 studenten van de Hogeschool Utrecht minor Rouw en Verlies, deze podcast. Het is een prachtige dialoog over jongeren en en rouw. Het kan zowel de jongere met verlies helpen als de vrienden en familie eromheen. Wat moet je zeggen tegen een vriend die zijn moeder is verloren? In 'Wat rouw je me nou?!' de podcast, proberen de 4 jongeren Roxy, Dominique, Anna en Thom het taboe rond de dood te doorbreken door op een doodgewone manier over hun verlies te praten. Daarmee worden ze geholpen door de vragen en expertise van pedagoog en docent, Marcelle de Bruin.

Congrestival Nieuw Bakje Troost

Nieuw bakje troost titel I smallHet congrestival Nieuw Bakje Troost laat zien en ervaren dat afscheid nemen op vele manieren mogelijk is. In de laatste decennia zijn oude tradities rondom het levenseinde weggevallen; maar tegenwoordig groeit een nieuwe behoefte aan eigen rituelen. Er mag zoveel rondom het levenseinde! Op het moment van confrontatie met een overlijden maken we keuzes. Door de tijdsdruk kiezen we vaak wat we kennen in plaats van wat we willen. Door het gesprek over het levenseinde eerder aan te gaan, betrekken we mogelijk het sterven weer bij het leven, of zoals Winny het zegt; “maken we het levenseinde doodnormaal.”

 Vorig jaar was ik vrijwilliger bij de eerste editie van Nieuw bakje troost. Ook dit jaar ben ik er weer bij. Het congrestival is voor iedereen, ook kinderen zijn welkom.

Wanneer : 29 en 30 oktober 2022

Waar : Cultuur- en congrescentrum Antropia, naast Station Driebergen-Zeist

Meer info : Nieuw Bakje Troost 

Je bent jong en je rouwt wat, Lisanne van Sadelhoff

Lisanne van Sadelhoff voorkantIn februari 2021 debuteerde Lisanne met haar boek Je bent jong en je rouwt wat.

Lisanne weet alles wat pijnlijk en verdrietig is woorden te geven. De humor waarmee ze ze dagelijkse situaties beschrijft verzacht en verbindt. Regelmatig lees ik bij de minor rouw en verlies een stukje voor uit haar boek. Vooral het stukje “heel veel sterkte” raakte me. De eindeloze berichten met heel veel sterkte in de een of andere groepsapp. Wat moet je ermee? Mogen we niet zwak zijn, vraagt ze zich af? 

Voor de Correspondent schreef zij ook een treffend artikel Rouw op de leedladder: welk verlies is erg, erger, ergst?

Hierin herkende ik de gevleugelde uitspraak van Yvonne, onze jaarclub vriendin die op haar 35ste overleed. Bijna niemand durfde zijn of haar scores met haar te delen. Immers, zij ging dood. Dat was erger dan alles. Totdat ze ons op het hart drukte:

Verdriet laat zich niet vergelijken

Ze wilde juist dat wij ons eigen lief en leed met haar deelden. Dat was het leven waar ze nog zo lang mogelijk deel van uit maakte.

Meer info
Lisanne van Sadelhoff